lördag 29 oktober 2016

Övergången från ettan till tvåan

Mina elever frågade många gånger om vi ska fortsätta med Sagoskogen på tvåan. Alla djur och varelser hade blivit så bekanta för oss, att det kändes som ett självklart val. På tvåan hade vi planerat att ha följande stora temahelheter: "urtid", "rymden" och "stad och land". För att få våra djur med oss till tvåan och temahelheterna där måste det bli istid i Sagoskogen. 

I den här texten får djuren veta om den kommande istiden. Behöver kanske inte sägas att jag blir varje vecka lika förundrad över elevernas fantasi!

 
 Läsårets sista text såg ut så här:

 
  Sedan var det lämpligt att ta en tio veckors paus i vår sagoskogsberättelse och fira sommarlovet. När tvåan sedan började blev vår första text så här:


 

Nu hade alla varelser från Sagoskogen kommit till urtiden genom teleporten och äventyret i "Dinovärlden" kunde börja. 

Jag gjorde några förändringar i läsläxorna genast från början. På ettan använde vi fonten Chalkboard/Comic Sans eftersom den är så enkel för ettor - inga knepiga a- eller g-bokstäver. På tvåan skriver vi med Helvetica. På ettan var läshäftet litet, storlek A5, men nu började vi använda stora A4:ans häften för att få in längre texter och för att kunna skriva svaren till läsförståelsefrågorna direkt under texten. 

På tvåan har vi fortsatt med våra berättelser enligt samma modell som på ettan. På måndagar skriver vi om veckans dinosaurie och på torsdagar hittar vi på en längre text. Här ett exempel på en måndagstext:

 
Vi har diskuterat skillnaden mellan fakta och fiktion. När någon föreslår t.ex. att Maya Maiasaura ska vara 199 år gammal eller att elefanten Esmeralda klättrar i träd så ställer jag alltid frågan "Är det/var det möjligt i verkligheten?". Eleverna är rätt så duktiga på att skilja mellan fakta och fiktion och ofta finns det någon som tillägger "ja men vi kan ha det så i vår berättelse för att det är fantasi...".  

Själva läsläxan har jag ändrat lite grann. Ifall de väljer den fetstilta texten ska den övas två gånger. Efter några veckors mjuklandning i augusti ville jag också att alla börjar svara på läsförståelsefrågorna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar